Cartago
Costa Rica este adesea supranumită “Elveţia Americii Centrale”. În ultimul timp Costa Rica este în centrul atenţiei deoarece o femeie din această ţară, Floribeth Mora Díaz, a fost vindecată prin mijlocirea fericitului papă Ioan Paul al II-lea, minune care a fost decisivă la canonizarea acestuia. Însă la sfârşitul lunii aprilie,Costa Rica va mai trăi un moment important: o copie a statuii de la sanctuarul naţional Cartago, numită “Fecioara Îngerilor”, va fi dusă la Roma şi depusă în biserica “Sfânta Ana”. În ziua de 26 aprilie va fi intronizată în mod solemn de către papa Francisc. După ce statuia, acoperită cu aur şi argint, va fi intronizată, va fi aşezată în partea de sus a unui altar lateral, iar pelerinii vor avea mai uşor acces la “Fecioara Îngerilor”.
Oraşul Cartago a fost capitala ţării până în anul 1823. Aici a fost leagănul primei colonii spaniole, care s-a stabilit în anul 1563. Prima bazilică a fost distrusă de mai multe ori din cauza erupţiei vulcanului Irazu. S-a încercat de nenumărate ori reconstruirea bisericii iniţiale, dar lucrările au încetat definitiv în anul 1910 din cauza unei puternice erupţii a vulcanului. Actualul edificiu al bazilicii datează din anul 1926, construit peste ruinele celui anterior.
Istoria sanctuarului din Cartago începe în anul 1635. În acel an, o tânără localnică, Juana Pereira, a mers în pădure să aducă lemne pentru foc. La un moment dat, lângă un izvor, a văzut o mică statuetă, ca o păpuşă (12,7 cm), sculptată pe o piatră. A luat-o, a dus-o acasă şi a aşezat-o într-o cutie. A doua zi a mers iar după lemne şi a văzut o statuetă identică cu cea din ziua precedentă. A luat-o şi a dus-o acasă şi a vrut să o pună în aceeaşi cutie. Când s-a uitat, statuia din ziua precedentă nu mai era acolo. A treia zi s-a întâmplat exact la fel. Dar de data aceasta s-a gândit să o ducă la preotul din localitate, Alonso de Sandoval, care a pus statuia într-un tabernacol. Dar şi de aici a dispărut. Apoi preotul a primit un mesaj prin care i se spunea că Fecioara dorea un sanctuar acolo lângă izvor.
Statuia a primit numele de “Sfânta Fecioară Maria a Îngerilor”, deoarece a fost găsită în ziua de 2 august, când se sărbătorea Porţiuncula, amintind de biserica “Santa Maria degli Angeli” din Assisi.
Fiind de culoare închisă, statueta mai este numită de localnici “Negrita”, chiar dacă are o culoare gri-verzuie. După o analiză chimică, s-a constatat că statueta este compusă din amestec de jad, grafit şi rocă vulcanică. Însă geologii spun că este foarte greu, aproape imposibil, ca aceste elemente să fie combinate între ele.
Pe locul unde a fost găsită statuia, s-a construit mai întâi o capelă. Biserica actuală a fost construită în anul 1912. Faţada sanctuarului impresionează prin multele podoabe. În partea superioară este reprezentat arhanghelul Mihail, însoţit de alţi îngeri în planul inferior. În centru, între două rozete, domină statuia Maicii Domnului cu pruncul, deasupra având o coroană imensă. Interiorul copleşeşte prin culorile foarte vii, auriu şi maro, care dau căldură şi intimitate, şi invită pelerinul la rugăciune.
Multe minuni au fost atribuite acestei statui de la Cartago. Cu ocazia pelerinajului principal, de la 2 august, în fiecare an, mii de pelerini parcurg pe jos distanţa dintre San José şi Cartago (22 km), iar pe ultimele sute de metri merg în genunchi.
La data de 26 iulie 1935, papa Pius al XI-lea a oferit sanctuarului titlul de basilica minor. În lunile iulie şi august ale anului 1985, mica statuie a vizitat principalele comunităţi ale ţării.
La Cartago sosesc anual peste 2.500.000 de pelerini.
Pr. Iosif Dorcu