SANCTUARUL APARIȚIILOR SF. FECIOARE LA LOURDES
Lourdes este un oraș din sud-vestul Franței, departamentul Hautes-Pyrenees, cu 16.000 de locuitori . Orașul este situat la poalele munților Pirinei ,la altitudinea de 420 m deasupra nivelului mării și este străbătut de râul Gave de Pau . In oraş se află un muzeu cu exponate ale religiei protestante franceze şi tablourile lui Franz Schrader pictor, cartograf şi cercetător al munţilor Pirinei din secolul XIX. La sud de Lourdes se află vârful Pic Schrader (3.177 m).
In 1858 Bernadette Soubirous – o fetiță de 14 ani – ar fi văzut în apropiere de „Grotta Massabielle” de mai multe ori pe Sfânta Maria ca o apariție sub forma unei femei îmbrăcate în alb. Ulterior femeia din apariţie s-a prezentat ca fiind „Neprihănita Zămislire” apoi din grotă a ţâşnit apa unui izvor, iar Fecioara i-a spus Bernadettei Soubrious să mearga la preotul paroh și să transmită cererea ei de a construi în acel loc o biserică.
Lourdes a devenit centru de pelerinaj catolic încă din 1858 . Azi este unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj pentru creştinii catolici, iar izvorului din grotă i se acordă puteri miraculoase de tămăduire a bolilor conform miilor de mărturii. Bernadette Soubrious la data de 8 decembrie 1933 este declarată sfântă şi corpul ei se află şi acum neputrezit în mănăstirea de la Nevers unde a murit în anul 1879.
În 1862 aparițiile au fost recunoscute în mod oficial de episcopul de Tarbes și odată cu aceasta au început și lucrările la sanctuar.
Papa Ioan Paul al II-lea a fost de 2 ori în pelerinaj la Lourdes (în 1983 și în 2004). Din 8 decembrie 2007 până în 8 decembrie 2008 mai bine de 9 milioane de pelerini au fost la Lourdes pentru a aniversa 150 de ani de la apariția Sf. Fecioare în Grota Massabielle. La această aniversare, în septembrie 2008 , Papa Benedict al XVI-lea a făcut un pelerinaj la Lourdes.
Astăzi Sanctuarul are ca obiective principale Grota Massabielle, Bazilica Rozariului (clădită în 1889) și Bazilica Imaculata Concepțiune. În 1958 a fost inaugurată impresionanta Bazilică Sf. Pius al X-lea construită în subteran numai din beton . Grota Massabielle Grota Massabielle este locul în care Bernadette Soubirous a asistat la cele 18 apariții ale Sf.Fecioare în anul 1858 și unde, după indicațiile acesteia a descoperit un izvor de apă care astăzi are o reputatie miraculoasă. Grota este situată pe domeniul Sanctuarului în fața râului Gave de Pau. Grota Massabielle este o peșteră de suprafata, mai bine zis o adâncitură de aproximativ 10 metri în stâncă. Pereții grotei sunt netezi și umezi. Intr-o cavitate secundară aflată în dreapta sus față de grotă, la o înălțime de 2m se află o statuie a Sf. Fecioare îmbrăcată în alb.
De la apariția Sf. Fecioare un izvor de apă curge în apropierea grotei. Apa acestuia ar avea puteri miraculoase. La una din aparițiile sale, Sf.Fecioara i-a spus Bernadettei Soubirous “ Vino bea și te spală cu apa izvorului”. De atunci pelerinii beau din această apă care curge acum la robineții aflați în stânga grotei și fac baie în această apă la piscinele din dreapta grotei.
Bazilica Imaculata Conceptiune
Bazilica Imaculata Conceptiune este situată deasupra Grotei Massabielle. Bazilica Imaculata Conceptiune a fost construită între anii 1866 și 1871 după planurile lui Hoppolyte Durand și sfințită în 1876. În stil neogotic este formată dintr-un naos flancat de capele laterale și terminat cu un cor. Interiorul este decorat cu vitralii care descriu viata Mariei. Clădirea are o capacitate de 700 de locuri. Biserica are o clopotnita cu o inaltime totală de 70 de metri ce domină întregul Sanctuar. În imaginea alăturată în planul secund se vede turnul Bazilicii Imaculata Concepțiune, iar Bazilica Rozarului apare în primul plan. Un detaliu al portalului Bazilicii Rozarului este prezentat în imaginea imediat următoare.
Bazilica Rozariului
Bazilica Rozariului a fost construită între anii 1883 și 1889 după planurile lui Leopold Hardy în stil romano-bizantin. Ea este situată în fața Bazilicii Imaculata Concepțiune, are forma de cruce greacă, iar în jurul cupolei centrale cele 2 brațe ale transeptului și corul conțin capele radiale ornate cu mozaicuri care prezintă cele 15 mistere ale rozariului. Mai exact misterele de bucurie, durere și slavă; misterele de lumină fiind introduse de Papa Ioan Paul al II-lea abia în anul 2003 sunt înfățișate în exteriorul bazilicii.
Pentru a avea o idee clară a dispunerii celor două bazilici, imaginea următoare le prezintă într-o vedere laterală din spre râul Gave de Pau.
Bazilica Rozariului și Bazilica Imaculata Concepțiune
Bazilica Sf. Pius al X-lea
Bazilica Sf. Pius al X -lea este o lucrare de beton armat proiectată de arhitectul Pierre Vago, cu asistenţă din partea inginerului Eugene Freyssinet, celebru constructor de poduri din beton precomprimat din prima jumătate a secolului XX. Construită în întregime în subteran, este sub nivelul râului Gave de Pau
Sfințită în 25 martie 1958 bazilica are o capacitate de 20.000 de oameni. De formă elipsoidală, lungimea sa este de 200 de metri, lățimea de 80 de metri şi înălţimea în centru de numai 10 metri. Structura sa se bazează foarte mult pe tehnica de beton precomprimat.
Inaugurată în 1991 are vitralii realizate de pictorul René Margotton, vitralii ce o înfățișează pe Bernadette Soubirous.
Sanctuarul de la Lourdes este un ansamblu mare ce cuprinde pe lângă bazilicile și grota descrise mai sus, multe alte edificii : spitale, spații de recepție, săli de întâlnire și conferințe, piscine, magazine etc. In planul de mai jos se pot urmări toate componentele Sanctuarului din Lourdes.
Planul Domeniului “Sanctuarul din Lourdes”
În continuare sunt date corespondențele principalelor obiective cu numnerotarea de pe plan.
GROTA(Massabielle)
SI ELEMENTELE DIN LOURDES
10 GROTA (Massabielle) B4
13 Piscine B4
17 Statuia Sf. Fecioare C3
18 Muzeul Sf. Bernadeta
( punctul de plecare în ‘Pașii Bernadetei’ ) C1
19 Muzeul Miracolelor D2
EUCHARISTIE și RECONCILIERE
20 Bazilica Imaculata Conceptiune B4
21 Bazilica Rozariului C3
22 Cripta B3
23 Bazilica Sf. Pius al X-lea C2
28 Biserica Sf. Bernadeta C4
INTALNIRI – CONFERINTA
30 Sălile Forumului Lupa
31 Intrarea Sf. Martin Lupa
32 Receptia Paul VI C1
34 Adapostul Pelerinului D1
35 Sali de receptie Ioan-Paul II Lupa
36 Hémicyclu Sf.-Bernadette C4
TINERI
40 Serviciu Tineret Lupa
41 Receptia Scouts Lupa
42 Sala Sf.Eugèniu de Mazenod C1
43 Rotondele B6
44 Satul tinerilor A2
45 Casa Sf. Petru-Sf.Paul A6
INFORMATII și SERVICII
50 CENTRU DE INFORMARE Lupa
52 Centru de animatie pastorala Lupa
53 Radio C1
54 Ospitalitate Lupa
55 Receptii benevole și ospitaliere
57 Casa Capelanilor B4
58 Imprimerie B5
Felicia Cezar