EGIPT ,,Pe urmele Sfintei Familii,,: CAIRO – PIRAMIDELE – ASSUAN -CROAZIERĂ PE NIL – LUXOR – VALEA REGILOR – ASSIUT – MUNTELE SINAI –ALEXANDRIA – CAIRO:

 2-12 aprilie = 950 euro + 200 lei

 

Ziua 1 – Luni 2 aprilie: Bucuresti/ Cairo (via Frankfurt)

16 30 Prezentare la Aeroportul Otopeni Henri Coanda pentru intalnirea cu reprezentatul agentiei si imbarcare pe cursa catre Cairo, via Frankfurt ( 18.35 – 2.15). Transfer la hotel de 4* cu demipensiune.

Ziua 2 – Marți 3 aprilie: Cairo/ Aswan( transfer cu trenul, imbarcare vas)

Dupa micul dejun, vizitam zona crestina Old Cairo: Biserica Fecioarei din Zeitun ( incepand din 1968, timp de trei ani consecutiv, Sf Fecioara Maria si-a facut aparitia deasupra cupolei bisericii, fiind vazuta de peste un million de persoane, de toate religiile). Vizita la copacul Sfintei Maria din Matariya ( care si-a deschis in mod miraculous trunchiul pentru a-I primi pe Prunc si Familia sa, ferindu-I de urmaritorii trimis de regale Irod).
Biserica Sf Gheorge (la subsol : carcera Sf Gheorghe, instrumentele cu care a fost torturat, lanturile Sf Gheorghe), Biserica Sf Sergiu (construita pe grota care a oferit adapost Sfintei Familii pe durata popasului facut in zona), Biserica Sfanta Varvara.
Dupa masa vizitam platoul Giza – zona celor 3 piramide ( piramida lui Keops – una dintre cele 3 minuni ale lumii antice,  piramida lui Kefren si a lui Mikerinos) si a Sfinxului. Seara, transfer la gara din Cairo (ora 19:00) pentru deplasare cu trenul (cusete de 2 persoane in vagon de dormit) la Aswan. Cina de tip snack va fi servita in tren.

Ziua 3 – Miercuri 4 aprilie: ASWAN (CROAZIERA PE NIL – VAS 5*)

Mic dejun de tip continental in tren. Dupa mic dejun, transfer cu autocarul catre Aswan. Programul de croaziera incepe cu vizita la gradina botanica din Aswan, dupa care se face imbarcarea pe vas si servirea mesei de pranz. Vasul navigheaza spre Kom Ombo, unde se viziteaza templul lui Sobek si Horus. Kom Ombo, in Heroglifa (limba Egipteana veche), inseamna “pamantul auriu”, motivul denumirii fiind legat de o legenda cu zeul Horus si fratele lui zeul Sobek si de faptul ca la o distanta de 70 km de la malul vestic al Nilului se afla o mina de aur. Seara, cina pe vas si timp liber pentru divertisment. Pe timpul noptii vasul navigheaza catre Edfu.

Ziua 4 – Joi 5 aprilie: Aswan/Edfu/ Esna
Sosire la Edfu si mic dejun pe vas. Se  viziteaza templul lui Horus Behdet, in traducere Horus cel luptator. Pe peretele acestui important Templu este inscriptionata legenda care vorbeste despre lupta dintre zeul Horus si zeul Set (unchiul lui Horus). Motivul luptei dintre cei doi este razbunarea lui Horus pe Set care l-a omorat pe Osiris, tatal lui Horus. Trebuie  mentionat ca de la aceasta legenda a pornit religia Egipteana Veche. Transferul de la vas la templu se face cu trasuri cu cai. Dupa vizitare, ne intoarcem pe vasul de croaziera pentru a pleca mai departe catre Luxor. Pranz si apoi timp liber pentru relaxare pe puntile special amenajate sau la piscina de pe vas. In drum se trece prin ecluza din Esna. Seara cina pe vas si timp liber pentru divertisment.

Ziua 5 – Vineri 6 aprilie: Luxor
Mic dejun pe vas. Incepem vizita la Valea Regilor unde vom avea acces la 3 morminte ale faimosilor regi din perioada Egiptului Antic. Valea Regilor a fost folosita ca si necropolis timp de 500 de ani, intre dinastiile 18 si 20 cu aproxmativ 1500 de ani inainte de Isus Christos. Au fost descoperite 63 de morminte regale, ultimul si cel mai faimos mormant descoperit apartinand faraonului Tut Ankh Amoun (dinastia 18). Mormantul a fost descoperit intact, toate comorile fiind expuse la muzeul de egiptologie din Cairo. Continuam  vizita la templul reginei Hatshepsut – prima femeie faraon, unic prin tehnica de constructie. Urmeaza  vizita la Colosii lui Memnon. Dupa ce am terminat vizita, ne intoarcem pe malul vestic pentru a ne imbarca pe vasul de croaziera si luam pranzul.  Dupa dejun continuam  vizita pe malul estic. Vizitam templul Luxor cu frumoasele lui coloane si camera de nastre a lui Amenofis III. Timp liber la dispozitie in orasul Luxor, care este considerat cel mai mare muzeu in aer liber din lume. Seara cina pe vas, urmata de Galabia Party.

Ziua 6 –  sambata 7 aprilie LUXOR – ASSIUT(370 km )
Mic dejun. Pornim spre Assiut. Vizita la Manastirea Dronca (Manastirea  Sf Maria) care se spune ca a fost construita in secolul 1 pe locul unde Sfanta Familie a facut un ultim popas pe drumul de intoarcere la  Betlehem.  Manastirea este loc de pelerinaj pentru un million de credinciosi in fiecare an care viziteaza locul cu precadere in luna august care, conform traditiei, este luna in care cei trei calatori au trecut pe aici.
Vizita la Manastirea Arsa (Deir al Muharraq) aflata in localitatea al Qusiya, la poalele Muntelui Qusqam.  Aici, conform traditiei copte,  Sfanta Familie a locuit timp de 6 luni si 10 zile intr-o grota  deasuprea careia se afla astazi altarul Bisericii Fecioarei, considerata una dintre primele biserici din lume.  Se spune ca piatra de altar i-a fost  Pruncului pat in timpul sederii aici.  Locul este supranumit de copti “Al doilea Betlehem“.  Aici, Ingerul Domnului i-a aparut lui Iosif si i-a cerut sa  se intoarca in Israel.
Cina si cazare la Assiut, hotel***

Ziua 7: duminica 8 aprilie: ASSIUT – MINYA– FAYOUM – CAIRO (420 km )
Mic dejun, plecare spre Minya. Vizita la Manastirea Garnus in Maghagh.  Aici poate  fi vazut un put adanc din care se spune ca a baut Sfanta Familie. Popas la Muntele Tair, in Samalut, cunoscut de asemenea ca Gabal el Kaf (Muntele Palmei).  Dupa traditia copta, Iisus a intins mana sa prinda o stanca care era cat pe ce sa se desprinda din munte si sa se  prabuseasca peste barca in care se aflau cei trei.  Urma palmei lui Iisus e inca vizibila.  Manastirea Fecioarei de aici a fost construita in 328 de Imparateasa Elena, mama lui Constantin, in amintirea trecerii Sfintei Familii pe aici.Popas la Nazla Abeed, la dafinul care se spune ca s-ar fi plecat la trecerea lui Iisus.  Configuratia copacului este unica: toate ramurile  se tarasc pe pamant dupa care se ridica de la sol infasurate intr-o mantie  de frunze verzi, cunoscut sub numele de al Abeed (Adoratorul). La Fayoum vizitam Manastirea Fecioarei, cunoscuta si sub numele de Manastirea  Sf Isaac.  Manastirea dateaza din sec 3 si a fost construita de Isaac,  unul dintre discipolii lui Sf Antoniu, care, la fel ca si Demiana, a fost  ucis in timpul persecutiilor lui Diocletian.
Cina si innoptare la Hotel **** Cairo.

Ziua 8 și 9, luni și marți 9 -10 aprilie: Cairo/Sinai/Cairo (450 km = 5 ore + 450 km)
Dimineata după micul dejun vizita la Muzeeul de egiptologie. Cel mai mare muzeu de antichitati din lume, avand colectii de peste 5000 ani. Aici se poate vedea mormantul si sarcofagul regelui Tutankhamon. Dupa masa  vizitarea bazarului Khan El Kalily (cumparaturi, suveniruri). Seara  în jurul orei 9 după cină (optional), plecare spre Sinai unde la  ora 02.00 urcăm pe vârful Muntelui Sinai, locul unde Moise a primit de la Dumnezeu cele 10 porunci. La coborâre se vizitează Mănăstirea Sf Ecaterina (moaştele Sf Ecaterina, Rugul Aprins, Osuarul – moaştele Sf. Ştefan Sinaitul). În jurul orei 12.00 ne întoarcem la Cairo. Cei care nu doresc excursia la Muntele Sinai , rămân în Cairo cu un program propriu.

 Cina si cazare in Cairo Hotel****.

Ziua 10: miercuri 11 aprilie : CAIRO -ALEXANDRIA – DELTA NILULUI – CAIRO (220+220 km)
Mic dejun. Cu autocrul plecăm în excursie la Alexandria , perla Mării Mediteraneene, orașul lui Alexandru cel Mare. Aici se afla una din cele 7 minuni ale lumii antice: Farul din Alexandria.Vom vizita faimoasele Catacombe și grădile regale Montazah. –  Catedrala Sf. Marcu (moaştele Sf. Ap. şi Ev. Marcu, mormântul Sf. Ap. Marcu, moaştele martirilor din El Fayoum, Episcopul Dioscor). Oprire lângă Biblioteca din Alexandria, locul celebrului Far considerat una din cele 7 minuni ale lumii),  Mn. Sf. Mina (moaştele Sf. Mina şi ale Papei Chiril VI).

Vom servi masa de prânz într-un restaurant specializat în fructe de mare.

Opţional ora 22.00 – plimbare pe Nil  cu un vas de croazieră, cină şi program artistic specific egiptean (2 ore / 35 EURO).

Transfer la  Cairo International Airport pentru plecare spre țară. Ora 04:15 decolare spre România cu escala la Frankfurt.. Sosire în Bucureşti la ora 17:35.

Prețul ( calculat pentru 40 plătitori) cuprinde:

–           Avion București –Cairo și retur cu toate taxele incluse;

–           Autocar de 3 stele în Egipt;

–           Tren cu vagoane de dormit între Cairo și Assuan;

–           Croazieră pe Nil cu vas de 5 stele ;

–           Serviciile de cazare și masă , conform ofertei;

–           Ghid însoțitor roman și ghid egiptean vorbitor de limbă engleza sau italiană,

–           Taxa de viză;

–           Asigurare medicala la valoarea de 30 000 euro.

NU INTRĂ ÎN PREȚ : Intrările la muzee și programele opționale

– Vizita re priramide interior 15 euro/pers;

–  Plimbare cu camile si cai 10 euro/pers;

– Vizita in camera mumiilor tot in muzeu 15 euro/pers;

– Mormantul lui Nefertari din Valea Reginelor 15 euro/pers

– Vizita mormantului lui Tut Ankh Amon in valea regilor 15 euro/pers

– Croaziera pe Nil cu program artistic și cină 35 euro/pers.

 – Bauturi si apa minerala

– ,,Bacşişurile” care se practică în mod curent în Egipt (30-40 euro) predati ghidului egiptean.

NOTĂ

Autoritătile vamale isi rezervă dreptul de a refuza intrarea pe teritoriul statului a oricarei persoane care nu prezintă suficientă incredere chiar dacă aceasta a obtinut acordul pentru obtinerea vizei turistice. Agentia de turism nu poate fi facută răspunzatoare pentru astfel de situatii ce nu pot fi depistate anterior plecării. Turistul isi asumă riscurile de a-i fi refuzată intrarea si de aceea este obligat să informeze agentia asupra oricarui incident petrecut vreodată in afara granitelor României, precum si asupra oricarei tangente pe care o are cu statele in care are loc desfasurarea pelerinajului.

Minorii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii pentru a fi lăsaţi să iasă din ţară: să călătorească cu cel puţin un adult însoţitor; să aibă asupra lor acordul ambilor părinţi (sau al părintelui care nu-i însoţeşte) legalizat la notariat; adultul care-i însoţeste, în cazul în care acesta nu este unul dintre părinţi, trebuie să aibă cazier judiciar pe care să-l prezinte la frontieră).

Programul actiunii poate fi modificat de către conducatorul de grup , ca ordine de desfăşurare sau se pot înlocui unele obiective sau hoteluri in functie de anumite situatii speciale.

Compania aeriana  isi rezerva dreptul de a modifica orarul de zbor.

Categoria hotelurilor si a mijloacelor de transport este cea oficială pentru Egipt.

 SFATURI UTILE:

Ora locală este aceeaşi cu ora locală a României (cu excepţia lunilor aprilie şi septembrie);

 Electricitate: 220 volţi;

Moneda locală este LIRA EGIPTEANĂ (pound=EGP). Paritatea este aprox. 17.65 lire egiptene pentru 1 dolar american şi 20,55 lire egiptene pentru 1 EURO

Banii se pot schimba la bănci sau la birourile de schimb valutar din cadrul hotelului;

Telefoane: companiile Orange/ Vodafone oferă serviciul de roaming pt Egipt. Convorbirile telefonice efectuate din camera de hotel sunt mai scumpe decât cele efectuate de la telefoanele publice;

Nu lăsaţi obiectele de valoare (bani, bijuterii, paşaport, bilet de avion) la întâmplare în camera de hotel; vă recomandăm să le depozitaţi în locurile special amenajate: seiful de la recepţia hotelului;

În Egipt preţurile se pot negocia, însă această regulă nu este valabilă şi pentru bunurile de strict necesar sau pentru cumpărăturile de valoare mică.

Îmbrăcămintea / încălţămintea adecvată: iarna şi primăvara este recomandată îmbrăcămintea variată, atât subţire cât şi groasă, deoarece diferenţele de temperatură între zi şi noapte sunt semnificative; ziua temperatura este în medie de 20 grade C, iar noaptea 10 – 12 grade C. Temperaturile sunt în general mai ridicate în sudul ţării (Luxor, Assuan). Încălţămintea trebuie să fie cât mai comodă. Egiptul este o ţară conservatoare de aceea femeile trebuie să-şi acopere braţele când vizitează mănăstiri. Ochelari de soare, pălării şi eşarfe se recomandă a se purta împotriva soarelui puternic. Nu se poartă pantaloni scurţi în oraşe şi femeile să nu poarte pantaloni scurţi şi bluze fără mânecă; RECOMANDARE: datorită faptului că la mănăstiri este obligatoriu ca pelerinul să îşi lase încălţămintea la intrare, este bine ca aceasta să fie fără şireturi/ barete etc, astfel încât să fie uşor de descălţat.

Sănătate: deranjamentele stomacale şi uneori răceala (datorită variaţiilor de temperatură) pot apărea în timpul călătoriilor în Egipt. Nu trebuie să lipsească din bagaj medicamentele pt asemenea afecţiuni;

 „Bacşişurile” se practică în mod curent în Egipt. Întrucât aceasta este o problemă care ne priveşte şi pe noi, vă rugăm să alocaţi suma de 40 EURO/pers pentru întreg turul, bani ce vor fi strânşi de însoţitorul de grup şi înmânaţi ghidului egiptean, pt personalul deservent locaţiilor unde vom fi cazaţi;

Accesul cu camera video/ aparat de fotografiat la unele obiective turistice este permis numai cu taxă (plătită la intrare) sau în unele cazuri interzis; verificaţi întotdeauna aceste reguli cu ghidul dvs.;

În ceea ce priveşte ascensiunea pe Muntele Sinai (2280 m), vă informăm că este dificilă; totuşi aproape 3/4 din drum poate fi parcurs cu ajutorul cămilei (contra unei taxe negociabile la faţa locului = cca. 15 dolari). Restul de drum se caracterizează printr-o ascensiune accentuată care poate pune probleme celor în vârstă. De asemenea, având în vedere faptul că ora de plecare este aproximativ 02:00 dimineaţa, ascensiunea va fi făcută pe întuneric, ceea ce necesită ca dvs să aveţi surse de lumină pentru a vă deplasa (lanterne, felinare etc). Totodată este bine să aveţi la dvs. o haină mai groasă, atât pentru frig cât şi pentru vânt (posibil ca în vârf temperatura să fie sub 10 grade C), şi un termos cu băutură caldă sau apă.Pe traseu sunt popasuri cu cafenele unde se pot vservi băuturi calde.

Hotelurile în care vom sta sunt cotate la 4 stele. Totuşi, într-o ţară a contrastelor ca Egiptul, în care opulenţa este de multe ori sugrumată de o sărăcie mare, trebuie să vă aşteptaţi la situaţii în care categoria hotelului, deşi este cotată la 4 stele, să nu se ridice la acest standard. Există o excepţie la Assiut, care nefiind oraş turistic nu dispune de hoteluri moderne, maximum de confort fiind 3 stele (similar 2 stele România). Dar pentru ce obiective se pot atinge, am considerat că este suportabilă o noapte în condiţii modeste.

Deplasările se fac cu un autocar cu aer condiţionat, maşina ajungând până aproape de obiective Ex: Cairo – Alexandria (280 Km / 3 ore), Cairo –Fayoum (80 km / 1 oră/ fără oprire. Sf Ecaterina – Cairo (500 Km / 5 ore/ 1 oprire). Apa potabilă – se poate procura apa plată din autocar, preţul ei fiind de 5 LE / 2 sticle de 0,5 L

În cazul în care timpul ne permite, ghidul egiptean va propune câteva activităţi opţionale pt a cunoaşte mai bine Egiptul.

 Înscrierea: 300 euro până la 01 februarie, direct sau prin banca în contul Ciocan Vicenţiu:euro: RO53 BTRL 0560 4201 D430 03XX; SWIFT BTRL RO22 NTR;lei: RO78BTRL05601201D43003XX, deschise la Banca Transilvania, sucursala Roman.   

Locurile în autocar se ocupă în ordinea înscrierii, comunicat la data depunerii avansului.

PLATA FINALĂ până  la data de 15 mai

Organizator şi însoţitor, prof. Vicenţiu Ciocan, 0233/744194, 0728/848498, vicentiuciocan@yahoo.com, www.pelerinaje-mariane.ro                                                                                            

Preot  Amitricioaei Iosif, OFMConv Curia Provincială, Str. Arcadie Şeptilici, 1/A, 600234-Bacău, tel., 0763/890499; iosifamitricioaie@yahoo.it