,, PE URMELE  CRESTINĂTĂȚII,, – PELERINAJ TURCIA -GRECIA (PATMOS )

BURGAS – ISTANBUL – CAPADOCIA – KUȘADASI – PAMUKKALE – EFES – PATMOS – ECEABAT – BURGAS

29 oct.  – 8 noiembrie = 520 euro + 100 lei

 

Ziua 1- luni 29 oct. Ora 05.00 Roman –  Bucuresti ( Sf. Liturghie de binecuvântare a pelerinajului) – Giurgiu- Burgas ( 650 km). Cazare și cină la IVANA PALACE HOTEL complex Sunny Beach ( 3*) .

 

Ziua 2- Marți 30 oct.Ora 07.00 mic dejun. Plecare spre Istanbul prin Malko Tarnovo (300 km). Vizitarea Palatului Dolmabahce . Este cea mai mare și mai luxoasă reședință din Turcia: 15.000 de metri pătrați construiți, 285 de camere, fără a socoti băile, holurile și anexele. În palat se întâlnește opulența orientală a celor șase sultani care l-au locuit (ultimii conducători ai Imperiului Otoman) cu rafinamentul occidental. Palatul seamănă mai mult cu o reședința imperială franceză sau austriacă, decât cu locațiile din 1001 de nopți. Pentru vizitatorul român, cel mai apropiat termen de comparație ar putea fi Palatul Cotroceni, de dimensiuni însă cu mult mai modeste decât Dolmabahce. Biserica Sf. Anton (Sf. Liturghie) Cazare si cina.

Ziua 3- Miercuri 31 oct. Mic dejun (7.30). Ora 10.00 – tur de oras cu ghid local: Catedralei Sf. Sofia, construită de împăratul Iustinian în anul 537, Moscheea Albastră, Palatul Topkapi– fostul palat al sultanilor şi actualul Muzeu Naţional al Turciei, care adăposteşte exponate unice: mâna dreaptă a Sf. Ioan Botezãtorul, sabia lui Ştefan cel Mare, sabia lui David, toiagul lui Moise. Biserica romaneasca Sf. Parascheva. Dupa masa timp liber cu Marele bazar ( in apropierea hotelului).  Cazare  si cina.

Ziua 4 Joi 01 noiembrie Mic dejun (7.30). Ora 8.30  Plecare către Cappadocia (700 km) peste Stramtoarea Bosfor ( traversata de doua poduri, primul – podul Bosfor – are lungimea de 1.074 m si a fost construit in 1973, iar cel de-al doilea – podul Fatih Sultan Mehmet (Bosfor II) – are lungimea de 1.090 m si a fost terminat in 1988), pe lângă Ankara – fosta Ancyra, creştinată de Sf. Apostol Pavel. Vizitarea complexului bisericilor crestine de la Goreme. Cazare si cina.

 

Ziua 5 Vineri 02 noiembrie Mic dejun. Pelerinajul continua cu turul Capadociei (cu ghid local), vizita la casa in care a locuit Sfintul Ioan Rusu. Pentru crestini Capadocia este regiunea unde au trait cativa dintre cei mai importanti parinti si teologi ai Bisericii: Sf. Vasile cel Mare, Sf Grigorie de Nyssa, Sf. Grigorie de Nazians. Izolarea Capadociei a atras aici in primele secole ale erei noastre pe crestinii persecutati de romani, iar in secolele X- XV a devenit loc de pustnicie pentru multi monahi. Asa au luat fiinta primele manastiri pentru care Sf. Vasile a scris Reguli mari si mici pentru monahi care se respecta cu strictete si astazi, in toate manastirile ortodoxe din lume. In prezent se estimeaza in Capadocia peste 3000 de biserici sapate in piatra , dintre care cele mai cunoscute sunt cele de la Goreme, Zelve, Ihlara. Un pelerinaj in Capadocia infioara inima oricarui crestin, caci numai ajuns in acest pustiu de piatra poti avea imaginea vietii ascetice a Sfintilor Parinti ai Bisericii. Rugaciunea lor se simte inca in locurile care astazi au devenit muzee cu taxa de intrare, agenti de paza si ghizi musulmani autorizati de institutiile turce abilitate. In functie de posibilitati Sfanta liturghie cu preotul grupului. Cazare si cina.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Ziua 6.Sâmbătă 03 noiembrie Mic dejun. Plecare spre Pamukkale. ( 800 km). Cazare si cina.

Ziua 7 Duminică 04 noiembrie  Mic dejun.  Se vizitează terasele calcaroase cu apă termală (fenomen unic în lume), Cetatea Hierapolis cu Biserica ridicată pe locul martiriului Sf. Apostol Filip. Plecare spre Kusadasi ( 200 km), prin Efes. Sf. Liturghie la Casa Mariei. Conform traditiei crestine, Maica Domnului a fost adusa in Efes de catre Sfantul Apostol Ioan Evanghelistul, la scurt timp dupa Invierea din morti a Domnului Hristos, aici urmand a locui pana la Adormirea ei.Cazare si cina la OZCELIK HOTEL (4*),

 Kușadasi. Timp liber.

Ziua 8 Luni 05 noiembrie  Mic dejun. Excursie la Patmos ( Grecia). Insula Patmos si crestinismul sunt indisolubil legate intre ele, inca din secolul I al erei crestine, cand imparatul Domitian il exileaza aici pe Sfantul Ioan Teologul, intre anii 84-96. Pe insula se afla o mareata manastire fortificata, inchinata Sfantului Ioan, ctitorita de catre Sfantul Hristodul cel din Patmos, si o Pestera, numita “a Apocalipsei”. Potrivit traditiei crestine a locului, aceasta este pestera in care Sfantul Ioan Evanghelistul a primit revelatiile scrise mai apoi in cartea numita “Apocalipsa”. In anul 1999 (2006), atat Pestera Apocalipsei, cat si Manastirea Sfantul Ioan Teologul, au fost trecute in lista Patrimoniului Mondial UNESCO. In ziua de 26 septembrie, in pestera din Patmos se face mare sarbatoare si pelerinaj. Sf. Liturghie. Cazare si cina la OZCELIK HOTEL

Ziua 09 Marți 06 noiembrie  Mic dejun. KușadasiDimineata excursie la Efes. Cetatea Efes (Biblioteca lui Celsus, marele teatru în care a predicat Sf. Apostol Pavel, Biserica Maicii Domnului – în care s-a ţinut Sinodul III Ecumenic – 431), Biserica ridicată de împăratul Iustinian pe mormântul Sf. Apostol şi Evanghelist Ioan, Templul zeiţei Artemis (una dintre cele 7 minuni ale lumii). Sf. Liturghie. Dupa masa, timp  liber ( shoping , baie, plaja). Cazare si cina la OZCELIK HOTELKușadasi.

 

Ziua 10 Miercuri 07 noiembrie Mic dejun. Plecare spre Bulgaria. Traversare cu ferryboat-ul a Strâmtorii Dardanele de la Canakkale la Eceabat. ( 800 km). Cazare, Sf. Liturghie de încheiere a pelerinajului si cină festivă  la IVANA PALACE HOTEL complex Sunny Beach ( 3*) .

Ziua 11 Joi 08 noiembrie Mic dejun. Plecare spre ţară cu oprire la Balcic ( gradina botanică și Palatul Reginei Maria ) (700 km). Sosire la Roman noaptea.

 Se asigură:

– Transport autocar cu toate utilităţile (cca.6000 km);

– 10 cazări ( HB)  cu mic dejun și cină;

– ghid însoţitor + preot;

– ghizii din Capadocia, și Istanbul;

– excursie cu vaporul in insula Patmos;

– asigurare medicala

Nu intra in cost: serviciile optionale, intrarile la diverse obiective cu plata.

INSCRIEREA 200 euro

pe urmele crestinatatii